Vad är franchising?

Vad är en franchise?

Samtidigt som alla franchisetävlingar konkurrerar med alla andra företag i samma bransch, är strukturen det som gör det unikt.

Så fungerar franchising:

En franchise är en typ av affärsstruktur. I utbyte mot en avgift kommer ägaren till ett företag, även kallad franchisegivaren, att licensiera en tredje part, kallad en franchisetagare, rätten att driva ett företag med sitt namn, varumärke, affärsplan och driftstekniker.

Tekniskt sett är franchisen det kontrakt som båda parter tecknar, vilket förpliktar dem att fullgöra vissa uppgifter som franchisegivare och franchisetagare. Men termen används ofta för att beskriva verksamheten själv.

För ägare som vill få mer geografisk räckvidd eller marknadsandel kan de besluta att franchisera sitt varumärke och produkt eller tjänst. För en blivande småföretagare utan mycket vet hur man skapar ett unikt varumärke eller affärsplan är franchising ett giltigt alternativ.

Hur man startar en franchise

Om det alltid har varit en dröm för dig att starta ditt eget lilla företag men du inte har en originalidé eller erfarenhet av att skapa ett varumärke är att starta en franchise en solid karriärrörelse. Om detta låter som något du kanske är intresserad av, här är stegen för att starta din helt egen franchise.

1. Gör din forskning

Innan du går in i franchisingvärlden måste du först förstå dess natur. När du har förstått hur det fungerar måste du kolla in alternativen som är tillgängliga för dig. Se till franchisen du funderar på att starta faktiskt intresserar dig. Det skulle vara synd att starta en franchise för att bara ta reda på att passionen inte är där.

2. Välj en franchise

Efter att ha tittat på alla dina alternativ, rensa bort de som får dig att gäspa och välj en franchise du vill starta. Sedan gör du ännu mer djupgående forskning om den specifika franchisen. Läs om regler, kundrecensioner och sociala medier. Om du fortfarande är säker på ditt val, låt franchisegivaren veta att du är intresserad. De kommer att ge dig en kopia av dokumentet om franchise-avslöjande , som i princip är en förhandsvisning av det kontrakt du så småningom kommer att underteckna.

3. Delta i studiebesöket

Vid dagen för studiebesöket har du chansen att träffa franchisegivaren och få en bättre kunskap om verksamhetens stämning. Se till att du presenterar dig själv som en värdig affärspartner och ställa de frågor du behöver veta för att gå vidare.

4. Granska franchiseavtalet

Efter upptäcktsdagen, om båda parter fortfarande är intresserade, kommer du att bli ombedd att granska, underteckna och returnera franchiseavtalet , som är ett juridiskt bindande avtal mellan franchisetagaren och franchisegivaren. Den beskriver villkoren för affären samt alla inblandade parter. Om du läser franchiseavtalet ska inget som ingår i franchiseavtalet överraska dig.

5. Bli finansierad

Det finns flera kostnader förknippade med att starta en franchise, till exempel franchiseavgiften och royalties.

Avgifterna som anges ovan är inte de enda kostnaderna för att starta en franchise. Tänk på det så här: alla franchisetagare behöver finansiering för att starta ett företag (franchisen) plus de kostnader som anges ovan.

Du måste skaffa dig nödvändig finansiering för att starta din franchise. Franchisegivaren kommer att förse dig med varumärke, affärsplan och system, men finansieringen ligger på dig. Kostnaderna för att äga en franchise beror på branschen och varumärket.

6. Välj en plats

Franchisegivaren kan ge dig ett territorium eller några allmänna riktlinjer att följa när du väljer en plats. Om det är helt upp till dig, var strategisk. Ta hänsyn till konkurrenter, fottrafik och säkerhet i närheten.

7. Avsluta all erforderlig utbildning

Franchisegivaren du arbetar med kommer att ha någon nödvändig utbildning som du behöver genomföra. Tidpunkten och innehållet i din träning beror på franchisegivaren.

8. Förbered dig på öppningsdagen

Det sista objektet på listan är att förbereda dig själv, din plats och dina anställda för öppningsdagen. Se till att du lämnar ett gott första intryck!

Hur du gör franchise av ditt företag

Om du är i andra änden av affären och är intresserad av att franchisera det företag du äger, är det här för dig.

1. Se till att ditt företag är redo

Franchising är inte rätt för alla små företag. Du måste granska ett par aspekter av ditt företag innan du överväger franchising.

Affärsmodell: Är det något som andra människor är intresserade av att göra?
Ekonomisk situation: Är ditt företag lönsamt? Är det möjligt för andra att se samma vinst?
Marknad: Finns det mer efterfrågan på ditt företag?

2. Ta en titt på den juridiska sidan av saker

För att gå vidare och sälja franchiseavdelningar måste du registrera ett officiellt franchiseavtalsdokument hos Federal Trade Commission, som är en organisation som ägnar sig åt att skydda konsumenterna och se till att inget företag kan monopolisera en industri.

3. Skapa din franchisemodell

Vid denna tidpunkt måste du bestämma hur du vill att detta franchiseförhållande ska se ut. Tänk på saker som avgifter, villkor i franchiseavtalet, territorier, utbildning och marknadsföring.

4. Sätt ihop pappersarbetet

Du är officiellt redo att registrera dig som franchisegivare! Men bli inte för bekväm. När du arkiverar de nödvändiga dokumenten med ditt respektive tillstånd kan de ha några kriterier. Gör dessa ändringar och fylla på tills de är nöjda. 

5. Anställa rätt personer

Det är klokt av franchisegivare att ha personal som är dedikerade till att vara franchisetagare. Anställ kvalificerade kandidater som kan fokusera på att hjälpa dina nya franchisetagare.

6. Börja sälja franchises

Med det täckt kan du fokusera din uppmärksamhet på att hitta franchisetagare att köpa till ditt affärsidé. Du kan anställa en försäljningsrepresentant eller lita på muntlig marknadsföring.

7. Ge stöd

När franchisetagaren har tecknat franchiseavtalet och betalat alla nödvändiga avgifter kan det verka som om ditt arbete här är gjort. Det är tyvärr inte. Du måste ge support till dina franchisetagare. Huruvida du är där för att vägleda dem eller inte kan vara skillnaden i att ditt företag blomstrar eller misslyckas.

Franchiseföreskrifter

För alla typer av företag är ägarna skyldiga att agera i lagstiftning med vissa regler. Franchises är inga undantag från detta.

Franchises regleras på statlig nivå, men alla franchisegivare måste följa franchisestyran. Franchise-regeln säger att alla potentiella franchisetagare måste ha allt nödvändigt material för att väga för- och nackdelarna med att köpa en viss franchise korrekt. Dessa ämnen inkluderar avgifter, rättegångshistoria, godkända leverantörer och till och med försäljningsprognoser.

Eftersom franchiseavtalet är ett bindande dokument när det har undertecknats, är franchisetagaren och franchisegivaren juridiskt skyldiga att fullgöra sina skyldigheter som anges i dokumentet. Dessa franchiseavtal är tillfälliga, men kan pågå från fem till trettio år. Brott mot avtalet eller avslutande av förhållandet för tidigt kan ha några allvarliga påföljder.

Tillbaka till grunderna

Det finns otaliga sätt att starta ett företag nuförtiden. Du kan göra det online, i ditt hem eller städer borta. Oavsett hur du gör det är franchising det enda alternativet som inte kräver att ägaren skapar ett unikt varumärke eller affärsplan. Om hoppar över dessa steg låter tilltalande för dig, kan franchising vara din bästa karriärrörelse.